Black Panther (Fekete párduc) (2018) kritika

Filmek

Ez egy hitvány film. A kritikusok elég magasra értékelték, de pl. 9gagen is pedzegették, hogy nyilván nem sok kritikus mer lehúzni egy feketékkel teli filmet. Azt gondoltam, hogy csak rosszmájú tréfa, de sajnos lehet ebben igazság.

  • Értékelés

Részletek

Kapásból, aki egy laza Marvelre vágyik, annak már cumi van, mert ez nem egy klasszikus szuperhősös film. A hős (sokat mondjuk nem hősködött benne) csak úgy van a világban, van egy speckó ruhája, de amúgy meg nem igazán derült ki számomra, hogy miben nyilvánul meg a Fekete párducsága a szerkó nélkül.

Több helyen hangoztatják, hogy végre egy igazi, afrikai kultúrát bemutató film, közben pedig nem is járathatná le jobban a színesbőrűeket. Tulajdonképpen törzsi emberekként vannak ábrázolva, primitív gondolkodással, akiknek jövőbeli technológiájuk van. Minden rosszat a gonosz fehér emberre vezetnek vissza, míg a feketék bőrszínükből adódóan jó emberek. Alapvető dilemmájuk, hogy felfegyverezzék-e testvéreiket a szuperfegyvereikkel vagy sem.
Annyira erős a rasszizmus bennük, hogy amikor a két fekete főhős vitatkozik: „az apád megölte az apámat…”, eljutunk arra a következtetésre, hogy: „meg kell ölni az összes fehér embert!”.

A másik momentum, ami nem tudom milyen kultúrát mutat be, de civilizáltat biztosan nem: a királyválasztás. Gyakorlatilag úgy üzemel, hogy az új király beavatásánál bárki jelentkezhet, hogy küzdjenek (akár életre halálra) a trónért. (Mondjuk egy ilyen rendszer feldobná az áprilisi választásokat…)
A törzsnek meg abszolút rendben van, ha nem a szakmailag legrátermettebb, hanem mondjuk egy agyatlan hústorony győzedelmeskedik. És onnantól, hogy egy IQ huszár erőbajnok véletlen elnyeri a királyi címet, rögtön ellátják szupererővel, szuperfegyverekkel (nem félelemből, hanem egyszerű népi hagyományból) és vakon követik az összes rendelkezését (pl: izibe fegyverezzük fel a világ feketéit és hajtsunk végre többszörös népírtást).

Na és akkor tulajdonképpen ki az ellenség a filmben? Mert egy szuperhősös filmbe szerintem nem ártana egy jó erős főgonosz, de itt az látszik, hogy a genyónak kikiáltott fickó önmagában kevés lenne bármihez. Kell hozzá a vakandai törzs agyatlansága is, hogy eldurvuljanak a dolgok, ők pedig annyira tettre készek retardáltságból, hogy szokásjogból robbantanak ki 2 perc alatt polgárháborút. (spoiler: majd ugyanilyen hirtelenséggel is vetnek neki véget.)

A CGI-t -haverom- Fotis „PS2-es” szintűként fogalmazta meg és ebben teljesen igazat kell adjak neki. Ezen felül hiányoztak a bugyuta marveles poénok és könnyedség. A zenei világ egy óriási katyvasz volt (főként hip-hop és törzsi zene keveréke.)
Szóval nem tartom jó ötletnek még barátot, barátnőt sem elkísérni, mert ez a film szerintem mindenkinek keserű szájízt fog eredményezni.

Értékelés
1

Szennyesnek lehetetlen megfelelni. Amelyik filmnek nincs művészeti értéke egy érdekes és egyedi körítés mellett, az neki fabatkát sem ér. Ha mégis talál olyan alkotást, ami tetszik neki, arra azonnal kapjuk fel a fejünket.

Folytatódik a véleményezés! Érkeztek még hozzászólások a témához:

  1. Megneztuk, nem olyan tragya es sarkos, mint ahogy Szennyes mondja.

    Hozza a szokasos szintet.

    Az mar mas kerdes, hogy ez a szint az, mint a tobbi Marvel-DC is, hogy bugyuta ok-okozatokkal dolgozik.

    Ezeknel el kell fogadni, hogy a kepregenyiro igy teremti meg a karakterek viselkedeset, mert itt a karakterek erzelembol es duhbol cselekednek, mert ez egy kepregeny, ami sokszor el tulzasokkal es punktum.

    Igy aztan jobban elvezzuk ezeket a filmeket, ha nem akadunk fent olyan dolgokon, hogy az idiota reakciok nelkul a konfliktusok 3/4-e elkerulheto lehetne.

Vélemény, hozzászólás?