Dunkirk (2017) kritika

Filmek

Még karácsony előtt néztem meg, de azóta is mindig eszembe jut, hogy meg kéne említeni, mennyire korrekt háborús filmről van szó.

  • Értékelés

Summary

Imdb: 8.2

És mindezt úgy, hogy egyébként nem igazán vagyok a téma rajongója, alapvetően már azt utálom, hogy mindig hősöket mutatnak be.

Azért egészen itt sem más a helyzet, de végre csökkentett tartalommal mutatják be a hősködést. Az egész film a megmenekülésről szól, a katonák már a film kezdetén a parton sorakoznak és megszégyenülten szeretnének hazajutni. A több szálon futó sztoriban egyszerre látjuk a földet (parton várakozók), vizet (segítségükre indult polgári hajók) és a levegőt (Tom Hardy alakította pilóta szála, ami mellesleg a leginkább hősködős és kiszámítható).

A szálak időnként időben összecsúsznak, így több kameraállásból mutatják be ugyanazt a jelenetet.

A zenéje rém egyszerű, nem az a tipikus mézes-mázas, ami az ilyen filmeknél megszokott, szerintem nagyon jól el lett találva.

Nem is emlékszem 2017-ből olyan filmre, ami jobban tetszett volna, még Kenneth Branaght sem utáltam benne annyira, mint a Gyilkosság az Orient Expresszenben, ennek a filmnek nem rontott az élvezeti értékén.

9/10

Azért a magyar szájíz nem tükrözi az Imdb-t, mert port.hu-n csak gyenge 6.7.

Értékelés
4.5

Szennyesnek lehetetlen megfelelni. Amelyik filmnek nincs művészeti értéke egy érdekes és egyedi körítés mellett, az neki fabatkát sem ér. Ha mégis talál olyan alkotást, ami tetszik neki, arra azonnal kapjuk fel a fejünket.

Vélemény, hozzászólás?