The Imitation Game (Kódjátszma) (2014) kritika

Filmek

Igaz történet alapján… nos, ha így kezdenek egy filmet manapság a kamu amcsi paranormális filmek és hasonló faszságok jutnak sajnos az eszembe.

  • Értékelés

Részletek

Imdb: 8.1
Rendező: Morten Tyldum
Főszereplő: Benedict Cumberbatch – Alan Turing

Ennél a filmnél más a helyzet, a második világháború vége felé járunk és a britek elkeseredetten próbálják feltörni a nácik kódolt üzeneteit. A két világháború alatt egy enigma nevezetű géppel kódolták és dekódolták a németek a saját üzeneteiket, amit teljesen feltörhetetlennek tartottak. A szopó az volt a géppel, hogy több trilliárd lehetséges variációja van az üzenetek megfejtésére és mindennap más beállítást használtak, ami végett mindennap kezdhették elölről a kódfejtést.

A britek egy rakás matematikust összerakva próbálták feltörni az enigmát, míg jött Turing, aki egy általa tervezett géppel kísérelné meg feltörni kódot. A főszereplő egy kiállhatatlan modorú alak (Szennyesnek szimpatikus lesz), mivel nyíltan leolt mindenkit, mintha teljesen más bolygóról jött volna a pasas. Nem egy csavaros és fordulatos film, de szórakoztató és ténylegesen van valóság alapja a filmnek, több évtizedig (asszem 60 évig) titkosítva volt az egész sztori. Elvben ennek a tudós csapatnak köszönhetően lett 2 évvel rövidebb a második világháború, továbbá Turing munkássága nagyban alapozta meg a mai számítógépek fejlődését és az elsők között publikált a mesterséges intelligencia fogalmáról.

Érdekességképpen ajánlanám nektek, főleg ha szeretitek a kódfeltöréssel és titkos írással kapcsolatos történeteket.

Értékelés
4

Muff képes felfedezni azokat a középkategóriás filmeket, amik érthetetlen módon nem futottak be a köztudatba. Hajlandó olyan értően végignézni az összes filmet, hogy később idézni is tud belőlük. Specialitásai a nagyon mély és a szándékosan sekély filmek.

Vélemény, hozzászólás?