Zootopia (Zootropolis – Állati nagy balhé) (2016) kritika

Filmek

A magyar cím választás miértjeit sosem értette szerintem senki. Ezt most új szintre emelték azzal, hogy egy külföldi címet külföldire „honosítanak”. Az eredeti cím Zootopia, a magyar cím Zootropolis. No comment.

 • Értékelés

Részletek

Alapvetően szeretem az animációs mesefilmeket, mert nem balhere színészeken múlik az alakítás és költségvetésen a megvalósítás, így mindig minőségibb tartalom kerül elém, nem pedig egy mostanában divatos, újabb idétlen Jonah Hill alakítás (a dagat (sic!) a Wall Street farkasából), így a Zootopiat is nagyon vártam, főleg előjezte a minőséget, hogy amellett, hogy mesefilm, fb matrica is megjelent belőle, sőt a lajháros trailerét is imádtam.

Majd elindítottuk a filmet. A megszokott in medias res kezdésre számítottam, egy kurva humoros felcsapásra, ennek ellenére csak cuki állatokat láttam és vontatott volt az egész. Bár a nyuszi lányt jó volt nézni, Muff tuti pukkantaná.

Azt prognosztizáltam, hogy tuti egy ratyi oroszlánkirályszerű csöpögős, gyerekeknek való buziság lesz null poénnal és merész párbeszédek nélkül, főleg, hogy Disney film.

Majd eltelt az első negyede a filmnek és azt mondtam, nem vészes… Megint eltelt egy kis idő, mikor ‘egész jóként’ jellemeztem már. Egy pontnál azt hittem vége, mert egy limonádé, kedves, kerek sztoriként, szerethető állatokkal be is fejeződhetett volna nyugodtan, mikoris jött egy csavar és félúton beindult a múvi.

A rasszizmus tulajdonképpen a sztori középpontja. Az eleinte csak szokásosan utalgatós, érintőleg a fehérek orrára koppintó analógiák, hogy „ne legyé’ rasszista”, átváltott napjaink kőkemény konfliktusaivá mindkét fél érzelmeit milliméterre pontosan kifejezve és elmondva. Páran meg is szólták a filmet, hogy a szokásos „csúnya rossz rasszizmus, fúj-fúj-fúj, mindenkit szeressünk és akkor mind egy nagy rózsaszín csillámpónivá olvadunk össze” csak, amiről a film szól. Hát, nem. Nagyon nem. Az érvek-ellenérvek precízen kisúlyozva és nem egyoldalúan lettek bemutatva. Ez az, ami ritka és pont ez az, ami megkülönbözteti a Zootopiat azoktól a filmektől, amik indokolatlanul próbálják meg a fehérnek született, de egyébként rossz szándékkal nem rendelkező nézőket is potenciális rasszistának tekinteni.

A film végén egy konkrét politikai állásfoglalást látunk, de a film meg van tömve droglaborral, meleg recepcióssal, önérdekeket egyedül szemelőtt tartó politikusokkal, mely egyben -Trump győzelme miatt kifejezetten aktuális- az amerikai politikai megosztottságot tökéletesen le is modellezi, majd egy végső tanulsággal, hogy semmi nem olyan egyszerű, mint látszik. Tökéletes állatmese, annak minden eredeti feladatával és ismérvével.

Nem is kell mondjam, napjaink digitális eszközeit használják a karakterek, ez egyre többször van jelen a mesékben, engem ez közelebb hoz mindig hozzájuk és természetesen az egész film semmit nem érne poénok nélkül – biztosíthatok mindenkit, hozza a szintet.

Ilyen mesét, ami 5 éves korosztálytól a felnőttekig nézhetőségében és tanulságában megállja a helyét, még nem láttam. Sőt, ekkora pálfordulatban sem volt részem, hogy először így leírjak egy filmet, majd így megtetsszen.

Remélem nem rakom túl magasra az elvárásaitokat még jobban ezzel, de le a kalappal, a végén már azt mondtam: ez egy kibaszott jó film volt!

Értékelés
4.5

Uzsis állítja magáról, hogy mindig objektíven gondolkozik és mindent figyelembe vesz, nem lehet meggyőzni róla, ha nincs igaza. Szereti a földhöz ragadt, pőre valóságot bemutató, keserédes sorozatokat. Azt a filmet tartja igazán értékesnek, ami vér, robbanás és szex nélkül is képes az embert lekötni.

Folytatódik a véleményezés! Érkeztek még hozzászólások a témához:

 1. Persze felnőtt fejjel nehéz felmérni, hogy mit nézhet meg egy gyerek, de ez a film kurvára nem való az 5 éves korosztálynak, mert több ijesztő rész is volt benne.

  Én épp ezért találtam egyedinek, mert kicsit olyan, mintha egy akció-rajzfilm lenne. Teljesen rendben van, én csak azért nem írtam róla, mert úgy voltam vele, hogy már mindenki látta.

  Az betétdal alatt viszont kellemetlenül éreztem magam, ha ennyire felnőttesre vették, akkor igazán elmaradhatott volna az effajta giccs.

  1. Ennyiből akkor egyik Disney mese sem való gyerekeknek…
   Mondjuk ezekben a gondolatokban is van valami. 🤔

   Érdekességképp ránéztem akkor már, ez a mese 6 éven felülieknek van besorolva.

   Külön témát megérnének amúgy a besorolások is, mert a Kis hableány meg korhatás nélküli. Ennek ellenére számomra mai napig borzasztó élmény visszagondolni néhány jelenetre. Kellemesekre ezek miatt igazából nem is emlékszem. 😀

  2. Ez a korhatár dolog akkora hülyeség, és sajnos totál nem is veszik már figyelembe. Hunor pl. 10 évesn gta-zik egész nap.

  3. Ez mondjuk nem a filmbesorolo bizottsag hibaja, hogy Hunor ennek ellenere nyomja a kurvakat a red districtben. 😀
   (Bar pont ismerem mennyire lehet egy gyereknek megmondani, hogy ne csinaljon egy olyan dolgot, amit az osszes haverja is. :D)

  4. nálam a hófehérke volt traumatizáló a vén banyával gyerekkoromban 😀 mindenkinek van ilyen legalább megedződnek a gyerekek

Vélemény, hozzászólás?