Szellemirtók (Ghostbusters) (2016) kritika

Filmek

Eléggé kíváncsi voltam erre a filmre (persze annyira nem, hogy moziban megnézzem), de az internetes biztonsági másolatok között már rákerestem időnként. Nem azért érdekelt, mert bírom a Szellemirtókat – szerintem nem is láttam a régi filmeket – és ez a szereplőgárda sem izgatott fel túlságosan, főleg, hogy benne van Amerika úgy látszik egyetlen női komikája, akinek minden filmjét szívből gyűlölök. (Igen, a pufiról van szó.)

  • Értékelés

Részletek

imdb 5.4

Egyszerűen felkeltette a kíváncsiságom a neten szerteszét és főleg a 9gagen látott felháborodás, antihype,
mit véthetett egy ilyen győzzük-le-a-gonoszt stílusú film, amiért 5.4 pontot kap imdb-n, ahol az összes ilyesfajta hulladékfilm lazán 7 pont környékén mozog. Még a rémunalmas Batman vs Superman is összeszedett 6.8-at.

Ennyire jó volt az eredeti Szellemirtók vagy ennyire utálják most a nőket a nagyvilágban? Gondolom egyik sem, mert a klasszikus Ghostbusters sem lehetett több, mint egy családi popcornmozi, na meg Amerikában épp mostanában jutottunk odáig, hogy egy narancs és egy nő küzd az elnökségért.

Na, mindegy, az tény, hogy ez a női cast nagyon kiverte a biztosítékot mindenütt, ezzel szemben én nem éreztem a problémát ezzel kapcsolatban. Sőt, ahogy néztem, nem tudtam elképzelni, hogy korunkban ez a film működhetne férfiakkal.

Merthogy szerintem a poénok a maguk bugyuta módján ülnek, de csak nőkkel. Sokkal befogadhatóbb, ha vézna nyomi, pufi vagy éppen leszbikus picsa az, aki vakmerően kutatja a paranormális tevékenységeket, úgy, hogy közben Micimackó Malackájára hajazó félelemmel sikolt fel, amikor szembetalálja magát valami természetfelettivel.

Ide pont esendő női karakterek kellenek, különben egy Rob Schneider kategóriájú film lett volna az eredmény.

Simán nézhető film, gyerekkorunk Whoopi Goldberg élményét hozza. Sztori szokás szerint nincs, a szereplők közötti kémia dicséretes, a látvány és a szellemvilág gondolom hű az eredetihez.

Vicces belegondolni a mögöttes birka effektusba, hogy összességében semmi sem indokolta a filmre zúduló gyűlöletet, de ezt a filmet egyszerűen elkezdték divatból utálni az emberek. Ez az utálat még idehaza is eljutott, nCore-on 100-ból kb. minden 50. hozzászólásra egy pozitív vélemény jutott, a maradék 49 meg se nézte a filmet. A rendhagyó módszerrel ellentétben még feliratfordítás sem készült talán még a mai napig sem, pedig az ilyen filmekre azért mindig rárepülnek a fordítók.

Ezzel szemben jöhet bármilyen szar Marvel-film, oda-vissza van az internet, mert ott minden lehúzós bejegyzésre generálódik három pozitív. Ennek a filmnek eléggé elszúrták a marketingjét.

Egy dolog igazán sajnálatos, gondolom ugyanis, hogy senkit se a szellemek levadászása és a város lerombolása érdekel, de valamiért a stúdió úgy gondolta, hogy bővített verzióval lep meg minket a DVD kiadásra, így a mozis verzióhoz képest kapunk még 17 perc extra rombolást. Juhú -.-

Nem tudom lesz-e theatrical cut, egyelőre nincs, ha lesz, akkor azt válasszátok az extendeddel szemben.

Félreértés ne essék, nem életem filmje, de vasárnap délutáni filmnek tökéletes.

Értékelés
3.5

Szennyesnek lehetetlen megfelelni. Amelyik filmnek nincs művészeti értéke egy érdekes és egyedi körítés mellett, az neki fabatkát sem ér. Ha mégis talál olyan alkotást, ami tetszik neki, arra azonnal kapjuk fel a fejünket.

Vélemény, hozzászólás?