VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) kritika + Miért egyre szarabb az nCore?

Filmek

Számomra az a furcsa és megmagyarázhatatlan, hogy az nCore hogy lehet mindmáig a legismertebb magyar torrentoldal, mikor egyre több bosszantó dolog üti fel a fejét időről-időre.

  • Értékelés

Részletek

Imdb: 8.0

Egyrészről egy ideje tiltottak az avi fájlok, mert a Staff szerint haladni kell a korral és úgyis minden viszi az mkv-t. Hát például faterom 1,5 éves (hozzáteszem olcsó) DVD lejátszója nem, de a hozzászólók állandó panaszkodása szerint az ő készülékeik mindegyike sem viszi a most divatos kódolást.

A sorozatpakkok feltöltése úgyszintén tiltott, nehogy már egy 8 évados sorozatot egy torrenttel le tudj szedni, szedd le egyenként mind a nyolcat, mert az sokkal egyszerűbb.

Na, de a lényeg, ami miatt mindez eszembe jutott az az egyik legsunyibb változás (vagy csak én nem láttam a vezető hírt erről), de sztenderddé vált, hogy nem kerülhet fel minden magyar film. Így a bejegyzés tárgyául szolgáló film sem. És mit hisz az egyszeri nCore felhasználó? Hát hogy bizonyára még nem jelent meg DVD-n. (De az is furcsa, hogy a legmenőbb torrentoldal nem szolgálja ki a kamerás élményre vágyó netkalózok igényét, még ha mi se szeretjük.)

Én például nem hiszem, hogy jófejségből csinálja ezt a staff, inkább el tudom képzelni, hogy a stúdiók is belátták, hogy jobb kitejelni egy pár mozijegy árát egy torrentoldalnak, mint elesni több ezertől. És meg is van az alku, mi meg nem láthatjuk a filmeket csak szigorúan a DVD megjelenést követően vagy magyar filmek esetében sokszor már az után sem.

Na, a lényeg, hogy egyszerre gyanús lett, hogy van ez a gecihosszú nevű film, amiről a zorigó meg a zindex is áradozott, lassan egy éve ment a moziban és még mindig nincs fent nCore-on. Aztán láttam, hogy az Argo 2-t is kiadták, és azt se találta a kereső… Úgy gondoltam ezek után érdemes új vizekre is evezni a kalózhajómmal, és regisztráltam egy béna torrentoldalra, ahol már mindkét film biztonsági mentése megtalálható volt. (Mindezt csak azért írtam le, hátha ti sem tudtatok erről a magyar tilalomról, stb.)

NA, DE A FILMRŐL

Az előzetes ismeretemet a magyar netes sajtó adta, az alábbi jelzőkkel dobálóztak szívesen:
– “alacsony költségvetéshez képest rekordnézőszám”
– “annyira magyar, hogy magunkon nevetünk”
– “korszakalkotó”
– “új Moszkva tér”

NAKABBE. Megint elhittem, hogy valami jót fogok látni. Hol írták, hogy zéró sztorija van? Sehol. A promó alapján azt hinné az ember, hogy a főszereplő és a bkv jegyellenőr csaj románca lesz a téma, egy ideig a film is elhiteti, hogy efelé haladunk. Lehet az újságírók nem is nézték végig.

Egyfajta életérzést tényleg közvetít a film, tényleg elég magyaros, értelmetlen Szomszédokos kiszólások is vannak benne, emiatt inkább kicsit átgondolatlan volt számomra.

De leginkább roppant bosszantó, hogy a főszereplő fullba’ nyomja a kretént, Jámbor elbújhatna mellette, olyan szívesen szétkúrtam volna a fejét egy péklapáttal, miközben beszélt. A szereplők többségének ugyanis fingja sincs a színészetről, igazából ez az amitől igazán magyaros, hogy olyan, mintha egy kezdeti Barátok Közt epizódot néznénk.

Amúgy meg lehet nézni, de semmi olyan jóra ne számítsatok, amit eddig olvashattatok róla. A film dicsőítése megint csak kölcsönös szopkodás volt a média és a rendező között.

Kiknek ajánlanám: alteres köcsögöknek, hipster buziknak, azoknak a nyomorékoknak, akik ugyanakkora pöcsfejek, mint a főszereplő srác.

Értékelés
0.5

Szennyesnek lehetetlen megfelelni. Amelyik filmnek nincs művészeti értéke egy érdekes és egyedi körítés mellett, az neki fabatkát sem ér. Ha mégis talál olyan alkotást, ami tetszik neki, arra azonnal kapjuk fel a fejünket.

Folytatódik a véleményezés! Érkeztek még hozzászólások a témához:

Vélemény, hozzászólás?