Tökéletlen nagypapa (Jackass Presents: Bad Grandpa) (2013) kritika

Filmek

Kifejezetten tartottam ettől a filmtől, mert nem vagyok nagy Jackass rajongó. Ennek ellenére nem tudok róla rosszat mondani. Az imdb érték is szerintem alá van becsülve, ez vagy a néhány ízetlen poén számlájára írható, vagy sokan valódi sztorit vártak a filmtől.

Részletek

Kifejezetten tartottam ettől a filmtől, mert nem vagyok nagy Jackass rajongó. Ennek ellenére nem tudok róla rosszat mondani. Az imdb érték is szerintem alá van becsülve, ez vagy a néhány ízetlen poén számlájára írható, vagy sokan valódi sztorit vártak a filmtől.

Kezdeném akkor a sztorival. Semmi extra, nagypapának pár napot az unokájával kell töltenie, igazából csak keretet ad a gageknek. Ebből fakadóan kicsit ratyesz, mert a olyan, mintha a forgatókönyvíró először találkozott volna a dráma alapvető szerkezeti egységeivel, ami szerintem így is volt. A történet mérföldkövei elég sarkosan jelennek meg, csak úgy vannak, mert kell, de egyébként basztak rájuk. Ami a film velejét adja, az úgy is a valós emberi reakciók.

Aminek örültem, hogy a jelenetek nem keltenek undort, kb. három meredekebb rész van, de nem titkoltan gumifasz, gumihere és kamuszar amiket bevetnek. Nem kell attól tartani, hogy rílbe’ átszúrják a faszukat valamivel, vagy döglött állatokkal rallyznak.

A filmnek sikerült egy igen fasza roadmovie hangulatot varázsolni. Ha lenne lehetőségem kajak gratulálnék a csapatnak, mert gagyi vicces videós kollázsok készítőitől ezt nem vártam volna.

És mitől meghökkentő igazán az egész? A kis tökitől, aki alig néz ki 8 évesnek, mégis levághatta minden jelenetnél, hogy a filmes csapat mit is vár el tőle és tökéletesen imprózott olyan eseteknél is, amit előre nem igazán tudhattak betanulni.

Ilyen karaktereknél a filmesek általában ugye úgy trükköznek, hogy olyan felnőttet, vagy idősebb gyereket keresnek, aki rohadt fiatalnak néz ki. És itt élét is vesztik a poénok, de itt erre nem tudsz apellálni, látszik, hogy milyen kis pöcsös a töki. Most direkt rá is keresek ennél a filmnél mi van…. Juj, de izgulok…. Tá-dám: a srác 2003-as születésű. Szóval kibaszottul 9-10 éves volt a készítéskor, tehát hatalmas forma. 😀

Knoxville is rohadt jól adja a karaktert, igazi nagyapós. De egyébként sem esnek szét, nem paráznak, rátesznek egy lapáttal minden lehetőségre.

Úgyhogy abszolút ajánlom, könnyen fogyasztható esti vigadalom.

Uzsis állítja magáról, hogy mindig objektíven gondolkozik és mindent figyelembe vesz, nem lehet meggyőzni róla, ha nincs igaza. Szereti a földhöz ragadt, pőre valóságot bemutató, keserédes sorozatokat. Azt a filmet tartja igazán értékesnek, ami vér, robbanás és szex nélkül is képes az embert lekötni.

Vélemény, hozzászólás?